Menu Sluiten

Boom vs. Boomloos

De boom:
De meeste zadels zijn voorzien van een boom. Een boom zorgt voor stevigheid in je zadel.
Een goede boom is stug maar heeft wel enige flexibiliteit, dit is belangrijk om te zorgen dat je paard makkelijk kan bewegen onder je zadel.
Een boom zorgt ervoor dat het gewicht van de ruiter over een zo groot mogelijk oppervlakte wordt verdeelt.
Er bestaan verschillende soorten bomen. Traditioneel bestaat een boom uit een combinatie van gelamineerd hout en ijzer. Dit zorgt voor een flexibele boom die toch stevig genoeg is om de druk goed te verdelen.
Het is natuurlijk te allen tijde zeer belangrijk dat de boom precies bij je paard past. Daarom is het belangrijk dat een zadel deskundig wordt aangemeten.

Boomloos:
Het grootste nadeel van een boomloos zadel is dat dit zadel geen stevige kern heeft. Dit zorgt ervoor dat de druk minder goed verdeelt word.
Vaak worden er meerdere pads onder een boomloos zadel gelegd om de druk beter te verdelen.
Helaas verdeelt dit de druk lang niet zo goed als een boomzadel.
Tevens word bij veel boomloze zadels de druk van de beugelophanging en de singel niet goed verdeeld. Dit resulteert erin dat het paard toch op meerdere plekken verhoogde druk voelt wat voor het paard natuurlijk niet fijn is en zelfs tot grote problemen kan leiden.

Wil je ook graag weten of jou zadel goed bij je paard past? Stuur mij dan vrijblijvend een mailtje voor een afspraak. Mailen kan naar info@zadelservicetimmer.nl