Menu Sluiten

De vulling van een kussen

De kussens van een zadel kunnen gevuld zijn met verschillende materialen:

• (schapen)Wol
• (synthetische)Wol
• Foam
• Lucht
• Cair-systeem (wintec)

Iedere vulling heeft zo zijn eigen voor en nadelen hieronder behandel ik dit per vulling:

Schapenwol:
Een groot voordeel van schapen wol is dat er heel veel veerkracht in zit. Dit zorgt dus voor een comfortabele overgang tussen de boom en het paard. Ook zorgt deze veerkracht ervoor dat je paard makkelijk kan bewegen onder je zadel.
Doordat we de wol goed aan kunnen passen kunnen we de vulling precies aanpassen aan het paard waardoor er een optimale druk verdeling is (Een goed passende boom is hierbij natuurlijk net zo belangrijk).
Aangezien paard en ruiter over het algemeen niet recht zijn zie je vaak dat na ruim een half jaar de vulling weer rechtgemaakt moet worden. Door een scheve houding word de wol op sommige plekken meer ingedrukt waardoor de vulling in de loop van de tijd iets scheef kan worden.

Synthetische wol:
Een voordeel van synthetische wol is dat het iets goedkoper is dan natuur wol. Tevens voorziet het van een redelijke drukverdeling omdat de vulling aan te passen is aan het paard (daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de boom goed past)
Een nadeel is dat er in deze vulling sneller hobbels ontstaat wat weer minder comfortabel is voor het paard.

Foam:
Het grootste voordeel van een foam vulling is dat het onderhoudsvrij is.
Een groot nadeel is dat de vulling totaal niet aan te passen is naar de rug van het paard en tevens heeft de foam minder veerkracht dan dat wol heeft.

Lucht:
De lucht vulling is voor het paard het meest comfortabel. Dit komt omdat lucht zich vrij kan bewegen door de luchtkamer. Een zadel met lucht vulling heeft per kussen 2 compartimenten om te zorgen dat je zadel stabiel blijft liggen.
De vulling is makkelijk aan te passen aan de rug van het paard doormiddel van een klein luchtpompje die de zadelpasser bij zich heeft.
Lucht vulling word ook wel eens gecombineerd met een schapenwollen vulling. Hier word dan maar 1 compartiment van de luchtvulling geplaatst en de rest met wol. Over het algemeen word dan in het voorste gedeelte lucht geplaatst om te zorgen dat de schouder optimaal kan bewegen. Het achterste deel word dan gevuld met wol (dit geeft de ruiter meer steun).
Nadelen van dit systeem is dat het duur is en dat de ruiter minder steun krijgt van het zadel doordat de lucht zich vrij kan bewegen door het compartiment.

Cair-systeem:
Het cair systeem is ontwikkeld door Wintec.
Het grootste voordeel van dit systeem is dat het onderhouds vrij is, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Een groot nadeel is dat de vulling verdeeld is in 2 compartimenten. De overgang tussen deze compartimenten is duidelijk te voelen voor het paard. Daarnaast is een groot nadeel dat de vulling harder is op het moment dat de vulling koud is, dus als je het zadel koud op het paar legt duurt het even voordat de vulling warmer is en dus zachter wordt.
Nog een nadeel van vaste vullingen is dat wij zadelpassers de vulling niet precies kunnen aanpassen naar de rug van het paard.

Conclusie:
Het allerlekkerste voor het paard is om een zadel te nemen met een lucht vulling. Dit is echter een duur systeem, en veel ruiters zitten niet fijn op een compleet lucht gevuld zadel. Daarom heeft een schapenwollen vulling in veel gevallen de voorkeur.

Wil je ook graag weten of jou zadel goed bij je paard past? Stuur mij dan vrijblijvend een mailtje voor een afspraak. Mailen kan naar info@zadelservicetimmer.nl