Menu Sluiten

Hoe word een ruiter gedragen?

Een paard is er van nature natuurlijk niet voor gemaakt om een ruiter te dragen. Gelukkig voor ons is het toch mogelijk om te zorgen dat een paard de ruiter goed kan dragen zonder hier schadelijke gevolgen van te hebben. Het is daarom echter wel belangrijk dat wij goed begrijpen hoe wij ervoor kunnen zorgen dat een paard zonder problemen de ruiter kan dragen.

De basis hiervoor bestaat uit een paar onderdelen:

• Goede huisvesting (dwz. Met andere paarden en lekker veel bewegingsvrijheid)
• Goed harnachement (bijv. een goed passend hoofdstel en zadel)
• Goede spieropbouw, mede door goede training
• Juiste manier van lopen.

Goede huisvesting en goed harnachement is natuurlijk het makkelijkst. Daarom wil ik me nu vooral richten op hoe het mogelijk is dat een paard ons kan dragen.

Om dit makkelijk uit te kunnen leggen is het ‘t makkelijkst om dit uit te leggen via het Bow & String principe (zie afbeelding).

De Rug kun je zien als een boog, een boog kan veel gewicht dragen omdat alle krachten naar de uiteinden (basis) word afgevloeid. Bij een paard zitten hier de benen die goed in staat zijn om dit gewicht te dragen.
Om deze boog de goede kant op te krijgen (bolle rug) is het van belang dat de buikspieren getraind worden en dat het hoofd niet hoog gedragen word, met buikspieren bedoelen we alle spieren die aan de buikzijde van rug zitten.
De antagonisten van deze buikspieren zijn dan natuurlijk de rug spieren, dit zijn de spieren die aan de bovenzijde van de paardenrug zitten. Dit zijn de spieren die we niet op kracht willen trainen maar juist op lengte willen trainen. Als we deze spieren wel op kracht zouden trainen dan trainen we het paard om met een holle rug te lopen en verliezen we het gewenste effect van de ‘boog’

foto van Zadel Service Timmer.