Menu Sluiten

Veiligheids Check Zadel

Een zadel behoort natuurlijk veilig te zijn, daarom is het belangrijk om regelmatig een zadel na te lopen of alles nog veilig is. Tijdens een veiligheidscheck word een zadel volledig nagekeken en waarna een eventueel advies komt voor reparaties.
De volgende punten worden nagekeken zodra een zadel een veiligheidscheck krijgt:

– Staat van de boom:
Door kracht te zetten op de boom word gekeken of de boom van een zadel nog goed is. Een boom behoort wel flexibel te zijn natuurlijk maar helaas komen we ook nog wel eens een boom tegen die te flexibel over komt en na dieper inspectie gebroken blijkt te zijn. Mocht dit het geval zijn dan is het zadel helaas niet meer te redden en zal er gekeken moeten worden naar een vervangend zadel.
– Staat van de singelstoten
Bij de singelstoten word gekeken hoe de gaten zijn. Deze behoren er nog netjes uit te zien en mogen niet doorgescheurd zijn. Ook word gekeken of de bevestiging van de singelstoten nog stevig is en of er geen stiksel los zijn gegaan.
Daarnaast kijken we naar de staat van het leer van de stoten, deze behoort soepel aan te voelen en niet poreus of gescheurd te zijn.

– De beugelriemen
Ook de beugelriemen horen er nog netjes uit te zien. Deze mogen niet uitgedroogd te zijn of gescheurd te zijn. Ook mogen de gaten niet gescheurd zijn. Natuurlijk worden ook de stiksels nagekeken.

– Beugelophanging
Nog een belangrijk onderdeel is de beugelophanging, ik controleer of deze nog goed vast zit aan het zadel. Het wil namelijk wel eens gebeuren dat hier speling op komt. Mocht dit het geval zijn dienen deze opnieuw vastgezet te worden.

– Kussens
Tijdens de check kijken we ook of de kussens mooi recht onder het zadel zitten en hoe de vulling hierin verdeelt is. Als er een vermoeden is dat de boom niet recht is kan dit vermoeden alleen bevestigd worden door de kussens eronder uit te halen en dan rechtstreeks naar de boom te kijken.

– Algehele symmetrie
Het is belangrijk dat het zadel symmetrisch is, is dit niet het geval dan moet er verder gekeken worden wat hier de oorzaak van is

– Overig leerwerk
De rest van het leerwerk word nagekeken op grote slijtage en er word beoordeeld of eventuele reparatie noodzakelijk is.

– Algemeen stikwerk
De rest van de stiksel worden ook nog even langs gelopen om te kijken of deze los laten. Bij vrijwel alle stiksels die los zijn is reparatie nodig om te zorgen dat de schade beperkt blijft.

Mocht u na deze tekst nog vragen hebben of wil u graag een afspraak maken kunt u mailen naar: info@zadelservicetimmer.nl