Menu Sluiten

Waarom T18?

Vaak word T18 genoemd. Maar wat is nou eigenlijk de reden dat we het altijd over T18 hebben..

De T in T18 staat voor Thoracaal, dit is de Latijnse benaming voor de Borstwervel, 18 is het nummer wat we de wervel hebben gegeven. De wervels zijn genummerd van voor naar achter en we beginnen bij iedere nieuwe wervelsoort weer bij 1. T18 is de laatst wervel van de borstwervels.
Na T18 komt L1, de L staat hier voor Lumbaal en dit is de Latijnse benaming voor de lendenwervels.
De lendenwervels en de borstwervels zijn totaal anders gevormd. Zo heeft een borst wervel helemaal geen zij uitsteeksels, de lendenwervels daarentegen hebben hele grote zijuitsteeksels.
Zoals iedereen wel weet die een zware rugtas op heeft gehad, het is niet fijn als de rugtas tegen je wervelkolom aan komt. Dit voelt ongemakkelijk en het vermindert de bewegingen die je kunt maken met je rug.
Dit geld hetzelfde voor het paard, als je bij een paard op zijn wervelkolom zou gaan zitten is dit ook voor het paard niet prettig. Het paard zal hierdoor minder beweging in zijn rug gaan maken (bij het ene paard meer als bij het andere paard) en zal daardoor in zijn hele lijf minder soepel lopen, aangezien een soepel bewegende rug de basis is voor een fijn bewegend paard.

Gelukkig hebben we bij de borstwervels ook de borstkas zitten. Deze zit met een bewegende verbinding verbonden met de wervel kolom. Hierdoor is het voor het paard makkelijker om hier gewicht op te dragen (aangezien je dan niet rechtstreeks op de wervelkolom zit). Als wij mensen een rugtas op onze rug hangen draagt dit voor ons ook het makkelijkst op onze ribben, we behouden dan de meeste bewegingsvrijheid.

Aan de hand van deze kennis is het dan ook logisch dat iedere goede zadelpasser er rekening mee houd om niet voorbij de T18 te komen. En als een zadel dit wel komt maatregelen te nemen dat het zadel niet op de lendenwervels drukt.

Helaas komen wij in ons dagelijks werk nog regelmatig zadels tegen die ver over de T18 heen komen en zelfs tot de L3 komen. Als je dan dit bovenstaande verhaal erbij pakt kan er maar 1 conclusie uit komen helaas… Dat het zadel niet het ideale zadel voor het paard is.

Wil je ook graag weten of jou zadel goed bij je paard past? Stuur mij dan vrijblijvend een mailtje voor een afspraak. Mailen kan naar info@zadelservicetimmer.nl

foto van Zadel Service Timmer.
foto van Zadel Service Timmer.
foto van Zadel Service Timmer.